Friday, February 24, 2012

Pemimpin terpimpin dipimpin??

ok, recently aku ada dapat emel yang menunjukkan betapa tawadukknya menteri besar kelantan. emel yang sama juga mempertikaikan kenapa pm di escort la apa semua la. lepas tu from the emel it seems yang pemimpin depa la yg lagi bagus.

Perghh. bestnya cara depa pikiaq.

tidakkah mereka tahu nabi dulu pun kuda atau unta yang baginda tunggang, merupakan haiwan yang paling baik dalam kategori dia. jadi pemimpin ni dapat keistimewaan serta datang dengan tanggungjawab. memang dkat dunia selayaknya dia dapat keistemewaan2 tertentu. tapi ada syarat2 nya. kalau dia tak tunaikan amanah dan tanggungjawab seperti mana baiah, angkat sumpah yang telah dilafazkan maka balasan yang yang menanti di akhirat kelak sangatlah pedih. dia la yang tanggung nanti. kita cuma perlu jalankan tanggungjawab kita kepada pemerintah kita seperti hormat dan patuh selagi tidak bertentangan dengan cara islam, menegur dengan cara berhemah sekiranya pemerintah membuat salah(macam harussani buat kes thaipusam tu) .kalau dia salahguna kuasa tu biaq dia yg jawab nanti. siapakah kita untuk menentukan sesuatu yang hanya diketahui oleh Allah S.W.T.

jadi pemimpin ni bukan senang. contohnya macam PM kita. pukul 9 ada mesyuarat kat putrajaya, pukul 11 nak kena rasmi program kat lembah pantai, pukul 2 pulak nak kena rasmi simposium ka seminar kat PWTC, pukul 4.30 nak kena chair mesyuarat kat kl pulak,pukul 8 ada program lagi kat putrajaya. kalau dia bawak kereta tak dak escort. rasanya program 1st dengan last ja kot yang dia boleh attend. hat lain tu semua dia rasmi guna telefon la kot sebab jam takdak orang escort.

tu takpa la yang program kat area lembah klang ja. kadang2 tu pukul 8 dah nak kena ada kat kl. pukul 12 ada majlis bertemu rakyat lagi kat sarawak, lepas tu pulak petang nak kena rasmi program kat penang. malam ada lagi program nak kena attend kat putrajaya. tak kira lagi yang harini pi australia ada meeting, lusa pi bahrain tulat pi tokyo semua tu. orang nampak senang la semua benda ada driver, abestu ingat tuan punya badan sendiri tak letih ka? tidoq tak menentu. jangan kata tidoq, nak jumpa anak pun payah. nu, tanggungjawab sebagai ahli parlimen nak letak mana? semua benda tu kena ambik kira.

tak sama dengan rakyat marhaen ni. paling tinggi sari 2 meeting ja ada. 1 meeting internal, 1 lagi meeting kat luaq, tapi tu pun bukan setiap hari. paling tinggi pun seminggu ada la dua hari macam tu. dekat2 ja pun tempat meeting. klu outstation boleh kira sbagai cuti skali. jangan letak kehidupan sehari dia tu kat kita. cuba kita pikiaq mampu kah kita jadi sehebat dia untuk ke sana ke mari menjalankan tugasan. sanggupkah kita? sepatutnya kita kena bersyukur ada orang yang sanggup nak pikul tanggungjawab sebagai pemimpin. dah terlepaih kita punya tanggungjawab. aku tak ingat hadis ka ayat quran tapi bunyi dia lebih kurang camni la

"kalau ada 2 orang yang sedang dalam perjalanan maka hendaklah dilantik salah sorang menjadi ketua" sama jugak dengan " kalau ada 2 orang maka lantiklah sorang untuk mengimamkan solat"

ok tu ulasan aku.

ni jawab bab emel ni. awatla bodo sangat, yg najib makan beradab tu kan majlis rasmi. nik aziz pun kalau majlis rasmi dia tak makan bersila. duduk atas kerusi serupa tu jugak la dia. pakai garepu ngan camca, lap mulut ngan kain atas paha tu jugak.sama ja. najib pun kalau duduk kat tempat nik aziz waktu tu dia xkan sruh orang ambik kerusi letak bawah pondok tu untuk dia duduk. bersila jugak dia. takyah la bengap sangat. nik aziz?haha. nik aziz ni bila orang tanya sebab pa lantik menantu sendiri dia boleh jawab nabi dulu pun kroni jugak. haha lepaih tu yg hangpa dok ceramah kiri kana depan belakang siang malam kata umno kroni tu haramjadah apa?

sebab pa depa tak letak gambaq dr.zambri yg tgah tidoq skali? dia pun ada gamba tengah tidaq lam masjid jugak. pasai ahmadinejad ni malas nak komen. tanya rakyat dia sendidi apa persepsi depa terhadap dia.

kerajaan hantaq mengaji tinggi-tinggi supaya boleh mengkaji yang tersirat, depa dok nampak yang tersurat ja. hat ni yang orang kata membaziaq duit rakyat ni. huhu

No comments: